Acupunctuur Praktijk

Maak kennis met Dry Needling

Voor de behandeling van pijnpunten met acupunctuurnaalden, bent u enkel bij een goed opgeleide acupuncturist aan het juiste adres. Voor Dry Needling  kan u best vertrouwen op de ervaring en knowhow van een goed opgeleide acupuncturist. Hij doet dit op een verantwoorde en veilige wijze en met oog voor meer dan de pijnpunten alleen.

Dryneedling

Steeds meer patiënten hebben hun eerste kennismaking met acupunctuurnaalden bij een kinesitherapeut en/of osteopaat die pijnlijke punten in spieren wel even meeneemt in de behandeling. Wellicht zelfs zonder dat men er als patiënt om gevraagd heeft of er op voorbereid was.

Dry Needling of de behandeling van pijnpunten wordt ook wel triggerpunttherapie, myofasciale behandeling of intramusculaire stimulatie (IMS) genoemd. Bij Dry Needling kan het gevoel erg intens zijn. Vaak heftiger dan het naaldgevoel van ‘gewone’ acupunctuur. U kan ook zweterig worden of licht onwel, als de behandeling erg heftig is. Een pijnlijk en strak gevoel in de spier kan 1 à 2 dagen aanhouden.

Ah-shi punten

Pijnlijke punten in de spieren noemen ze in de Chinese geneeskunde Ah-shi punten. Ah-shi betekent vrij vertaald : ‘daar is het, daar doet het pijn’. Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast. (meer dan 3000 jaar)

Wij beoordelen uw algemene energie

Een klassiek opgeleid acupuncturist  kijkt niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordeelt ook uw algemene energie. Daardoor kan hij inschatten of een triggerpuntbehandeling of Dry Needling verantwoord is. Zeker als uw energie niet optimaal is, kiest hij voor een zachtere techniek en ondersteuning van uw energie. Want het is niet de bedoeling dat u (tijdelijk) een pijnpunt kwijt bent, maar dat uw energie verdwenen is.

Hogere opleidingseisen en veiligheid

Aan de erkende/geregistreerde acupuncturist worden hoge opleidingseisen gesteld, terwijl er géén opleidingsnormen zijn vastgesteld voor andere Dry-Needling-beoefenaars zoals kinesitherapeuten of osteopaten. De kwaliteit van deze behandelaars is voor wat betreft Dry-Needling onduidelijk. Deze "dry needling"beoefenaars hebben niet de veel langere, meer gedegen opleiding genoten zoals een acupuncturist, om veilig met naalden te kunnen werken (amper een paar dagen versus 3 jaar).

Een acupuncturist dient 3 jaar te studeren (60 Studiepunten - 1500 StudiebelastingsPunten), meer dan 500 uren les te volgen, praktijkexamens, een, thesisverdediging, klinische stage in ziekenhuizen in China, etc...

 

 

Regelgeving en terugbetaling

Een kinesitherapeut mag geen terugbetaling voorzien binnen het domein van de kinesitherapie. “K.B. 18.12.2002” (in werking 1.1.2003) §6.


De beroepsvereniging voor kinesitherapeuten Axxon stelt het volgende : De uitoefening van Dry Needling op voorschrift behoort momenteel niet tot het arsenaal van behandelingsmodaliteiten van de kinesitherapeut en wordt in geen geval als een kinesitherapeutische acte omschreven binnen het bestaande wettelijke beroepskader.

Kamer Osteopathie/2012/advies K-5,09/10/2012, pagina 3, + Paritaire Commissie/2014/ ADVIES-CP Art. 3 Par. 3- Osteopathie 5, 09/01/2014, pagina 2. Niet toegelaten technische handelingen. De handelingen die niet onder de definitie van de osteopathie vallen zijn verboden (cf. Advies K2); meer bepaald:  - alle doorboringen van de huid met inbegrip van de slijmvliezen met gelijk welk type naalden.

21/03/2017. De Federale Raad voor de Kinesitherapie, stelt in FRK/2017/ADVIES-05, dat dryneedling momenteel voor kinesitherapeuten als een illegale praktijk wordt beschouwd.

Dry needling uitgevoerd door kinesitherapeuten of osteopaten is onwetttig, illegaal en niet altijd veilig.

Daar dry needling een techniek is van de acupunctuur, kan alleen een geregistreerd acupuncturist de wettelijke mogelijkheid bieden tot terugbetaling

 Download hier de praktijkfolder omtrent dryneedling

Dry needling is just one form of contemporary acupuncture & belong to the skills of a "recognized" acupuncturist

The following  six-part mini-video series on Dry needling  vs. Acupuncture  (total 75 minutes in English) are recent interviews of Prof. Guan-Yuan Jin, MD, worldwide renowned acupuncturist. Feel free to comment after each video and forward them to your peers, patients, family and friends to raise public awareness of the notion "Dry needling is just one form of contemporary acupuncture". Because of the breadth and depth of the interviews, they also serve as resources and references for  Western physicians and health professionals to understand the essence of acupuncture.